Yumurta

h

Günde iki büyük yumurta tüketen bir birey, günlük protein gereksiniminin % 20’sini, enerji gereksiniminin % 8’ini, kalsiyum gereksinimin % 10’unu, fosfor ve demir gereksiniminin % 20’sini karşılayabilmektedir.

Hayvansal ürünler içersinde en iyi protein kalitesine sahip olan madde yumurtadır. Özellikle A, D, E, K ve B grubu vitaminler, demir ve fosfor gibi minerallerden zengindir. Kolesterol yumurtanın sarısında bulunur ve iri boy bir tavuk yumurtası yaklaşık 200-220 mg kolesterol içerir.

Diyet ile alınan günlük kolesterol düzeyindeki 100 mg’lık bir artış, serum total kolesterol düzeyini ortalama 2,2 mg/dl artırmaktadır. Serum kolesterol düzeyinde oluşan bu artış, hem LDL (kötü huylu kolesterol) hem de HDL (iyi huylu kolesterol) kolesterol düzeyleri için söz konusudur. Aslında iyi ve kötü kolesterol yoktur. Sizin bakış açınıza, amacınıza ve sonuçlarına göre yaptığınız bir yorum vardır sadece. Diyet ile alınan her 1000 kalori için; yaklaşık günde bir yumurta tüketmeye karşılık gelen kolesterol tüketiminin 200 mg arttırılmasının kalp hastalığı riskini anlamlı miktarda arttırmadığı gösterilmiştir. Hatta yumurta tüketimi ile yüksek serum kolesterol düzeyi arasında bir ilişki olmadığı da belirlenmiştir. Ayrıca, kalp-damar hastalıklarına sebep olan ateroskleroz oluşumunda, stres, sigara, hareketsizlik, şişmanlık vb pek çok faktörün etkisi bulunur. Plazma kolesterol düzeyi etken olarak kabul edilse bile bunlardan sadece birisi olduğu bilinmektedir. Farklı olarak kolesterol damar tıkanmasında ana etken değil, süreçte kullanılan bir faktör durumundadır ve kalp hastalığının bir nedeni olarak değil, bir belirteç olarak kullanılmalıdır.

Günümüzde yumurtanın içeriğindeki besin maddelerinin kompozisyonun değiştirilmesine ve geliştirilmesine ilişkin uygulamalar mevcuttur. Son yıllarda, özellikle güneş ışığından yeterli düzeyde yararlanamayan çocuklarda kemik gelişiminin düzenlenmesi ve iyileştirilmesi amacıyla yumurtanın vitamin D içeriğini artırmaya yönelikte çalışmalar da yapılmaktadır. Yumurta iyot bakımından en kolay zenginleştirilebilen besinlerden biridir. İyot, tiroid bezinin gelişimini ve fonksiyonlarını etkileyen esansiyel bir iz mineraldir. T3 ve T4 hormonlarının yapısında bulunur ve yetersizliğinde bu hormonların sentezlenmesindeki azalmaya bağlı olarak, bebek ve çocuklarda büyüme ve zeka geriliği, cücelik ve guatr hastalığı oluşur. İyot ilaveli yemlerle beslenen tavuklarda, tüketimden 2 hafta sonra yumurtada iyot düzeyi artar.

Günümüzde selenyum bakımından zenginleştirilen yumurtalar marketlerde bulunmaktadır. Selenyum insan ve hayvan beslenmesinde esansiyel bir eser mineraldir. Organizmayı oksidatif strese bağlı kronik hastalıklardan (kanser ve kalp hastalıkları) koruyam maddelerin yapısına girdiği için antioksidan olarak kabul edilir.

Yumurtada bulunan bir diğer biyolojik aktif kompenent ise kolindir. Erken dönemde beyin gelişimi için esansiyel bir vitamin olan kolin, organizmada fosfolipid (fosfotidilkolin, sfingomiyelin) formunda bulunur. Günlük kolin ihtiyacı kadın ve erkekler için sırasıyla 425 mg ve 550 mg olarak bildirilmektedir. Yumurta, yaklaşık olarak 100 gramında 250 mg kolin içeriği ile diyetteki en iyi kolin kaynaklarından birisidir.

Yumurta beslenmedeki önemli lutein kaynaklarından biridir. Yumurta sarısı yaklaşık 292 μg lutein ve 213 μg zeaksantin içeriğine sahiptir. Antioksidan özellikteki lutein ve zeaksantinin yüksek düzeylerde tüketilmesi, erkek bireylerde göz merceğindeki protein ve lipidlerin oksidasyonunu engelleyerek katarakt oluşumunu önlemektedir.

Görüldüğü gibi yumurta kolesterol kaynağı denilerek yenmediği için hem iyi bir protein kaynağından uzaklaşıyoruz, hem de diğer faydalı maddeleri alamıyoruz. Oysa günde yenilecek bir yumurta bize sağlık açısından faydalar sağlayacaktır. Tabloda yumurtada bulunan maddeler görülmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus; çiğ yumurtanın beyazında mevcut Avidin adlı faktör B vitaminlerinin emilimini engellediğinden beyazının pişirilmesi gerekliliğidir.

Adresimiz

 Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
 (0216) 411 95 98
  (0530) 605 36 79
Bağdat Caddesi, Selamiçeşme, Fenerbahçe Mah. 160/1 A BLOK PK : 34726 Kadıköy - İstanbul

Hakkımızda

Dr Remedy "SAĞLIĞINIZ BAŞARIMIZDIR" sloganına esas olmak üzere sizler için hazırladığı, size en uygun programı tespit edip bunu uygulayıp toplumu oluşturan ve oluşturacak bireylere daha anne karnından itibaren sağlık bilinci ve sağlık kazandırarak sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmayı planlar..

Sosyal Medya: